Израелската армия използва киберпространството за атаки срещу враговете си
Израелската армия използва киберпространството за атаки срещу враговете си / снимка: sxc.hu

Израел призна, че използва киберпространството, за да извършва нападения срещу враговете си, предаде ДПА.

Признанието бе направено в изявление на израелската армия, публикувано на сайта й. В текста се казва, че за първи път се разкрива документ, написан неотдавна от оперативния отдел на израелските сили за отбрана, и се посочват целите и методите на кибервойната.

„Израелските сили за отбрана имат непрекъсната и решителна активност с киберпространството”, се казва изявлението. Посочва се, че киберпространството е използвано за събиране на разузнавателни данни и ще бъде използвано за извършване на атаки и тайни операции.

Киберпространството ще бъде използвано също, за да може израелските военни да имат преимущество пред враговете си и за да ограничат военните им способности. Друга цел е предотвратяване и нарушаване на проекти на врага, насочени срещу израелските военни и правителство, отбелязва БТА.

Изявлението идва по-малко от седмица след като една от водещите агенции в света за проследяване на компютърни вируси съобщи, че е открила вирус с име Пламък (Flame) на компютри в Иран и няколко страни от Близкия Изток. Базираната в Москва „Касперски лаб” каза, че вирусът изглежда е кибероръжие, чиято сложност и функционалност надминава всички познати до момента киберзаплахи.