Химици синтезират изкуственото гориво на бъдещето
Химици синтезират изкуственото гориво на бъдещето / Thinkstock/Getty Images

Австралийски химици от университета "Монаш" съобщиха за значителен прогрес в създаването на изкуствено гориво с помощта на фотосинтеза. Те са разработили ефективен метод за получаване на метанол (наричан от мнозина горивото на бъдещето), като са използвали нов катализатор. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Advanced Energy Materials.

Учените отдавна се опитват да получат изкуствен аналог на природните нефт и газ. Смята се, че в бъдеще такива вещества ще заменят ограничените ресурси от полезни изкопаеми. В работата си австралийските учени са разгледали процеса на изкуствената фотосинтеза. В него освен първоначалните вещества за синтез на горивото участват още слънчевата светлина, водата и въглеродният диоксид.

"Ако изкуствената фотосинтеза, която е значително по-ефективна от своя природен аналог, бъде възможна, то мисля, че голямата част от нуждите ни от гориво ще бъдат задоволени от фабрики за "слънчево гориво", изградени в райони, където слънчевата светлина и водата са в изобилие", отбелязва професор Дъглас Макфарлейн, един от авторите на изследването.

Основното, което са постигнали австралийските учени, е откриването на ефективен метод за синтезиране на метанол от въглероден диоксид. Такова вещество може да бъде използвано в двигателите, при получаване на електрическа енергия или при отопление на жилища.

Учените са създали фотокатализатор на основата на меден оксид, на повърхността на който са разположили наноточки от въглерод. При участието на този нанокомпозитен материал става непосредственото превръщане на въглеродния диоксид, разтворен във вода, в метанол под действието на светлината.

По думите на Макфарлейн, в процеса на работа над изкуствената фотосинтеза учените трябва последователно да решат редица технологични задачи, измисляйки промишлени аналози на природните процеси. Ключова роля в това играе създаването на нови катализатори, ускоряващи изкуствената фотосинтеза.

Източник: БТА