/ Thinkstock/Getty Images
За разлика от повечето животни, морските паяци не се осланят на биене на сърцето, за да бъдат пренесени кръв и кислород в телата им, а използват за целта черва, които са с функции на помпа, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Женските хлебарки могат да се възпроизвеждат години наред без мъжки

Червата им обхващат всички части от тялото им, отбелязват авторите на изследването.

"Червата на морските паяци включват много разклонения, които достигат до краищата на всеки крайник - заяви ръководителят на изследването Артър Удс от университета на Монтана. - Всъщност червата им се намират навсякъде в тялото им по подобие на нашата кръвоносна система."

Въпрос на оцеляване: биолози посочиха примери за компромиси в природата

Експертът бил заинтригуван от огромни морски паяци по време на изследователска мисия в Антарктика, където дълго време наблюдавал контракции на червата у тези животни. Удс забелязал, че сърцата им бият слабо и че това води до циркулация на кръв единствено в средната част на телата им. За сметка на това, червата им имали редовни силни контракции, напомнящи сърцебиене. Тези мускулни контракции, известни като перисталтика, позволяват придвижването на съдържанието на червата. При морските паяци обаче движенията са значително по-силни, за да позволят циркулацията на кислород в цялото тяло.

Каква е еволюцията на паяците?

Откритието хвърля светлина върху разнообразието от решения, които са следствие от еволюцията в отговор на различни проблеми, с които са се сблъскали животни, за да оцелеят, поясниха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.
БТА