Въпрос на оцеляване: биолози посочиха примери за компромиси в природата

Въпрос на оцеляване: биолози посочиха примери за компромиси в природата
Въпрос на оцеляване: биолози посочиха примери за компромиси в природата / Thinkstock/Getty Images

Еволюцията е накарала видовете да направят своя избор, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от Франс прес. Става въпрос за компромис, нужен за оцеляването.

Докато изследвали 647 вида бозайници, Тиодор Станкович и Ашли Ромеро от Калифорнийския университет в Лонг бийч констатирали, че някои от тях са се снабдили с впечатляваща "екипировка" за защита. Таралежи и броненосци могат да се концентрират върху жизнените си нужди, без да се страхуват, че ще бъдат нападнати от хищници. Това дава известни предимства, що се отнася до оцеляването, но те са свързани и с някои неудобства. Тъй като тези животни не е трябвало да хитруват, за да оцелеят, не е било нужно мозъците им да се развиват. "Защитаващите се по този начин видове стават по-малко интелигентни", увериха учените.

Има по-силен мотиватор от страха и жаждата

И обратно, животните, които имат единствено козина по тялото си, не могат да си позволят да са толкова безгрижни. Поради тази причина мозъците им са по-развити, за да реагират срещу заплахите. Това предимство има своята цена - животното трябва да консумира повече храна, за да функционира мозъкът му.

Каква е еволюцията на паяците?

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings B of the Royal Society.
В рамките на другото изследване Дженел Даулинг от университета на Монтана и Майкъл Уебстър от Корнелския университет предлагат изненадващ пример за начина, по който сексуалният подбор - другият двигател на еволюцията, става причина да се направи избор. Птиците от вида Malurus melanocephalus живеят по двойки. За да се размножат, мъжките екземпляри имат две възможности - да останат верни на партньора си или да се чифтосват с много женски.

Откриха уникална риба в Тайланд

Мъжките екземпляри с по-цветно оперение, които са по-привлекателни, избират втората възможност и увеличават шансовете си да имат потомство. Малките им, на които не гарантират сигурност, обаче са с по-малки шансове да оцелеят. Мъжките екземпляри, чието оперение не е толкова цветно, остават верни на партньора си. Малките им са по-малобройни, но са с по-големи шансове да доживеят до напреднала възраст.

Фотосинтезата е по-древна, отколкото се смяташе досега

Резултатите от второто изследване са публикувани в Biology Letters.

Източник: БТА