Има по-силен мотиватор от страха и жаждата
Има по-силен мотиватор от страха и жаждата / ThinkStock/Getty Images

Изследване на британски учени установи, че гладът е по-силен мотиватор от страха и жаждата, и че неговата водеща роля се е наложила в процеса на еволюцията, пише в. "Метро".

Таблоидът цитира проучване на британския Национален здравен институт на Специалистите са направили редица експерименти с мишки, за да установят кое чувство най-силно ще ги мотивира - чувството за глад, страх, жажда или самота.

Двойките се карат най-често на гладно

В първия експеримент били проведени тестове с гладни и жадни и със сити и жадни гризачи. Пред тях била оставена храна и вода за пиене. Ситите жадни мишки веднага се насочили към водата, пренебрегвайки храната. А жадните и гладни опитни животни предпочели храната пред водата. Което доказва, че гладът е по-силен мотиватор от жаждата.

Вземаме по-правилни решения, когато сме сити

Във втория експеримент учените напръскали някои зони на лабораторията с вещество, изпускано от лисиците и там разположили храна. В тестовете участвали гладни и сити мишки. Ситите гризачи се разположили в зоните, далеч от лисичите следи. Гладните игнорирали опасността от уханието на възможно дебнещия ги хищник и рискували да посегнат към храната в напръсканите кътчета.

Учени откриха как да „изключим" чувството си за глад

В третия експеримент изследователите пускали мишка в две отделения. В едното имало храна, а в другото - приятелски настроена мишка. Новодошлият гризач предпочел самотата и храната, вместо компанията на своя другар. Учените обясняват силата на глада като мотивиращ фактор с еволюцията. Оцеляването на вида е най-тясно свързано с храната и тя взима приоритетно място при взимането на каквито и да било решения.

Източник: БТА