/ ThinkStock/Getty Images
Японски ентомолози направиха експеримент с 15 девствени хлебарки, в който те създадоха колония от 1000 насекоми, съобщи в. "Индипендънт".

Експериментът показа, че женските хлебарки могат да се възпроизвеждат години наред без партньор и да създават поколения от наследнички.

Само най-атрактивните мъжки хлебарки привличат партньорки

Партеногенезата е форма на безполово възпроизвеждане, при което се излюпват насекоми от неоплодени яйца. Тя е основен начин за размножаване за някои редки видове хлебарки. Естествено така могат да се възпроизведат и риби, земноводни, влечуги, дори пуйки.

Прозрачна хлебарка прилича на извънземно (СНИМКА)

При американските хлебарки, които са най-големите често срещани представители на тези насекоми по света, партеногенезата досега се смяташе, че се практикува само в краен случай. В продължилия три години експеримент на учените от университета Хокайдо обаче хлебарките така са се възпроизвеждали многократно, като в даден момент в колонията е имало 1000 насекоми, всичките женски. Към края хлебарките са намалели до около 200.

Пет ужасяващи гадинки, за които не подозирате, че живеят в дома ви (ВИДЕО/СНИМКИ)

В света съществуват 46 000 вида хлебарки. Сред тях има 8-сантиметрови, живеещи в Австралия, и дори по-големи екземпляри в пещери в Централна и Южна Америка.

Хлебарките са се появили преди около 200 милиона години. Те са развили различни механизми за оцеляване. Хлебарките могат да живеят седмици без глави, като дишат с тялото си. Във вода оцеляват до половин час. Някои могат да изминат 80 см за една секунда.
БТА