EK чака обяснения от Microsoft до 24 април
EK чака обяснения от Microsoft до 24 април / netinfo

Европейската комисия определи срок до 24 април на американската компания Microsoft, за да представи позицията си по изпълнението на искането на Европейския съюз да се подчини на антимонополното законодателство на съюза.

В началото на март тази година Европейската комисия обяви, че ако Microsoft не изпълни условията на Брюксел, стойността на предварително обявената глоба за компанията ще бъде увеличена до 5 милиона евро дневно, припомня БГНЕС.

Събирателната глоба, начислявана на Microsoft от изпълнителната власт на ЕС от декември 2004 година за завишени цени на програмното осигуряване и отказ да осигури достъп на компаниите конкуренти до техническа информация за операционните системи от групата на Windows, вече почти достигна 1 милиард евро. Досега ежедневната стойност на глобата бе 2 милиона евро.

През октомври 2006 година Microsoft обжалва в Европейския съд в Люксембург решението на Европейската комисия, което задължава компанията през юли да плати допълнителна глоба от 280,5 милиона евро за неизпълнение на решението, произнесено в Брюксел през март 2004 година.

Първата платена глоба от Microsoft за нарушаване на антимонополното законодателство на ЕС бе 497 милиона евро. Това е най-голямата глоба, налагана някога от Европейската комисия на отделна компания.

Като призна Microsoft за виновна в злоупотреба с доминиращо положение на пазара на операционни системи, изпълнителната власт на ЕС даде на компанията срок от 90 дни, за да бъде изключен мултимедийният софтуер Media Player от предлагания на европейския пазар пакет с операционни системи на Windows.

В Европейската комисия смятат, че Microsoft нарушава антимонополното законодателство на ЕС, налагайки продуктите си на потребителите и лишавайки ги от възможност за избор.