Два милиона младежи в Китай пристрастени към интернет
Два милиона младежи в Китай пристрастени към интернет / netinfo

Китайските тийнейджъри се пристрастяват към интернет и все по-често прибягват към престъпления в по-ранна възраст от връстниците си в другите страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

От 18,3 милиона тийнейджъри сред потребителите на интернет в Китай над 2 милиона са пристрастени. Послушните деца, които впечатляват своите родители и учители, са най-податливи на това бедствие, пише всекидневникът "Чайна дейли", цитирайки изследване на Комунистическия съюз на китайската младеж.

Пристрастените към интернет в Китай са с 10 години по-малки от младежите на Запад и са по-податливи от тях, твърди Гао Вънбин, изследовател по психология към Китайската академия на науките.

По-голямата част от интернет зависимите са момчета между 15 и 20 години, а 15% от тях в големите градове се нуждаят от спешна помощ, казва Гао. Според учения липсата на интересни занимания в училище тласка пристрастените да посещават нелегални интернет кафета и да се излагат на риска да прибягват към престъпления и насилие.

Миналата седмица китайският вестник "Пекин морнинг пост" съобщи, че престъпленията сред младежите се е повишила с 68% за пет години и продължава да расте. Заради растящото безпокойство, че все по-млади хора се пристрастяват към световната мрежа, Китай наложи редица ограничения над прекомерното посещаване на интернет кафетата и тежки глоби за собствениците, които допускат непълнолетни.