Четири държави притежават акции в гръцкия телеком ОТЕ
Четири държави притежават акции в гръцкия телеком ОТЕ / netinfo

Четири държави - Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства и Сингапур, се сред големите акционери на гръцкия телеком ОТЕ, като притежават от 0,4 до 0,7 на сто от акционерния капитал на компанията или от 2 до 3,5 млн. акции, съобщава атинският в. "Елефтеротипия".

Участието на тези държави се тълкува различно в Атина. Някои оценяват присъствието им като опит за разширяване на инвестициите на държавно ниво, а други - като арабско "нашествие", което се обвързва с плановете на Марфин Инвестмънт Груп /МИГ/ в Гърция.

МИГ контролира 7,15 на сто от акциите на гръцкия телеком ОТЕ, като миналата седмица процентът им е скочил до 8 на сто, посочва БТА. Групировката е вторият голям акционер в ОТЕ след участието на държавата в нея, което възлиза на 38 на сто, като целта й е след парламентарните избори в Гърция, насрочени за 16 септември, да придобие 10 на сто от акциите в телекома.

Гръцкият министър на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис наскоро обяви, че предстои процентът на участието на държавата в ОТЕ да бъде намалено до 5-10 на сто. Правителството в Атина се опасява, че групировката МИГ няма да остане пасивен инвеститор.

В. "Етнос" смята, че тласък след парламентарните избори ще бъде даден на правителствените банкови, телекомуникационни, енергийни и други проекти, които бяха замразени и бяха спрени процедурите им за разпродажба и приватизация заради катастрофалните пожари.

След МИГ и гръцката държава, третият голям акционер в ОТЕ е компанията Морган Стенли - 1,7 на сто от акциите, следвана от Пайнир Асет Мениджмънт - 1,68 на сто, ИНГ - около 1 на сто и Земеделската банка - 0,82 на сто. В листата на големите акционери на ОТЕ фигурират и много от инвестиционните компании, които миналата седмица в свои доклада "предопределиха" победата на партията Нова демокрация на изборите в неделя, 16 септември.

Шефът на ОТЕ предупреди, че резултатът от парламентарните избори, но не обясни по какъв начин това е възможно да стане. Изявлението предизвика остри реакции, тъй като се появи непосредствено след доклада на американската инвестиционна компания Морган Стенли, в който се твърди, че акциите на телекома ще донесат печалба от 25 на сто, ако сегашното консервативно правителство остане на власт, в противен случай компанията смята, че печалбата ще спадне до 15 на сто, ако изборите бъдат спечелени от опозицията.

В същото време на хоризонта се очертават и планове за създаване на нов телеком, тъй като особено активни през последните дни са гръцкият милиардер Сократис Кокалис, който възнамерява да създаде мощен телекомуникационен консорциум Хелас Он лайн, както и египетският мигнат Нагиб Саурис, който след покупката на дял от Националната електрическа компания /ДЕИ/ показва, че има апетити и към телекомуникационния пазар в Гърция, където вече контролира мобилния оператор Уинд, пише в. "Етнос".