Астронавти направиха кръгче с капсула около МКС
Астронавти направиха кръгче с капсула около МКС / Gulliver/Getty Images

Международно трио от астронавти подкара капсулата за приземяване "Союз" от модул Рассвет до модул Звезда на Международната космическа станция (МКС), съобщи наземният контрол на мисията.

Екипажът в състав руския командир Фьодор Юрчихин и инженерите Карън Найбърг /САЩ/ и Лука Пармитано /Италия/ извършиха рядко срещаното упражнение в момент, в който МКС гледаше към земята. Обиколката (последната подобна е извършвана през юли 2010 година) беше нещо като генерална репетиция за пристигането на 7 ноември на новият екипаж на МКС, който ще донесе със себе си една от факлите, с които се пренася олимпийският огън за зимната олимпиада в Сочи, която ще се проведе между 7 и 23 февруари идната година.

С новото попълнение, което ще пристигне - Рик Мастрачио от НАСА, японецът Коичи Уаката и командирът на руския кораб "Союз" Михаил Тюрин, за първи път на борда на МКС ще се събере екипаж от деветима астронавти, отбелязва БГНЕС.

От наземния контролен център добавят, че астронавтите Котов и Рязански ще извършат символична космическа разходка с олимпийския факел на 9 ноември. Капсулата "Союз" стои на док на МКС и се използва от астронавти за завръщането им на земята.