Джо Байдън ще трябва да активизира американската външна политика в Източна Европа
Джо Байдън ще трябва да активизира американската външна политика в Източна Европа / getty images
Очаква се новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън да номинира Антъни Блинкен за следващ държавен секретар, предаде Асошиейтед прес, като цитира източници, запознати с плановете на преходния му екип.

58-годишният Блинкен е служил като заместник държавен секретар и заместник съветник по националната сигурност по време на администрацията на президента Барак Обама и има близки връзки с Байдън.
 

Ако бъде номиниран и утвърден от Конгреса се очаква той да стане водеща сила в промяната на отношенията на САЩ с останалата част от света след управлението на Доналд Тръмп, отбелязва АП.

Освен това се очаква Байдън да назначи Джейк Съливан за свой помощник по въпросите на националната сигурност, съобщава ТАСС, като цитира агенция Блумбърг.
 

Байдън ще номинира Линда Томас-Грийнфилд за представител на САЩ в ООН, предаде Ройтерс, като се позовава на американски медии. Назначението на тъмнокожа жена и уважаван дипломат на този пост "има за цел да възстанови моралния дух", според новинарския портал Аксиос, който съобщи първи новината.
 

Томас-Грийнфилд беше помощник държавен секретар при управлението на Обама, припомня Ройтерс.

Официалното обявяване на номинациите се очаква утре.

Източник: БТА