/ getty images
Twitter ще предаде контрола върху президентския акаунт @POTUS на Джо Байдън, когато той положи клетва в деня на встъпването в длъжност, макар президентът Доналд Тръмп да не признава загубата си на изборите, съобщиха американските медии.

Гигантът в социалните мрежи "активно се подготвя да подкрепи прехода на институционалните акаунти в Белия дом в Туитър на 20 януари 2021 г.", заяви говорителят на компанията Ник Пасилио в „Политико”.

Процесът се извършва в консултация с Националния архив, както беше през 2017 г., каза той.

При предаването ще се видят всички съществуващи туитове в @POTUS, както и @FLOTUS, @VP и други архивирани официални акаунти. След това акаунтите ще бъдат нулирани и ще бъдат прехвърлени в Белия дом при с нов спонпанин Джо Байдън.

Тръмп, който все още не е признал загубата си на 3 ноември, използва Twitter, за да помогне за изграждането на политическия си образ и по-късно вече в качеството си на президент - макар че използва предимно личния си акаунт @realDonaldTrump, чиито 88 милиона последователи надминават бли три пъти тези на „джуджето” @ POTUS с 32 милиона. Акаунтът @POTUS се използва до голяма степен за ретуит на личния акаунт на Тръмп, както и на Белия дом и други акаунти. Честият навик на Тръмп да обявява внезапно нови политики на платформата доведе до дългогодишни оплаквания от управление чрез туитване.
БГНЕС