/ ThinkStock/Getty Images
Гъст и токсичен смог отново обгърна Северна Индия и Източен Пакистан. Това се случва само дни преди началото на индуския фестивал Дивали, който обикновено се празнува с фойерверки, който всяка година кара качеството на въздуха да пада рязко, предаде CNN.

Индексът на качеството на въздуха в индийската столица Делхи беше приблизително 250 в понеделник сутринта. Дни наред индексът е в „много нездравословната“ зона над 200, според IQAir, която проследява глобалното качество на въздуха.

В пакистанския град Лахор, приблизително на 25 км от индийската граница, качеството на въздуха надхвърли „опасните“ 500 в понеделник – почти 65 пъти повече от указанията на Световната здравна организация за здравословен въздух – което го прави най-замърсеният град в света към момента на класацията, според IQAir.

Качеството на въздуха в региона се очаква да се влоши с наближаването на сезона на зимния смог, когато зловеща жълта мъгла покрива небето поради изгарянето на селскостопански отпадъци от фермерите, електроцентралите, работещи с въглища и трафика.

Дивали, индуисткият фестивал на светлините, трябва да започне в четвъртък – петдневен празник, по време на който хората се събират със семействата си, пируват и пускат фойерверки, в някои случаи в нарушение на местните забрани, което допълнително допринася за замърсяването на въздуха.

Дистопични сцени на оранжева мъгла и сгради, обгърнати от мъгла, се появяват всяка година, предизвиквайки тревога, тъй като лекарите предупреждават за риска от респираторни заболявания и въздействието върху продължителността на живота. Установено е, че замърсяването на въздуха в Индия е толкова лошо, че експертите предупреждават, че смогът може да отнеме години от живота на стотици милиони хора.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня