Женски такситa ще обслужват нежния пол в Техеран
Женски такситa ще обслужват нежния пол в Техеран / netinfo

В Техеран ще бъде създадена таксиметрова компания, в която ще работят само жени, съобщи иранският вестник "Техеран е-емруз", цитиран от Ройтерс.

Услугите на фирмата са предназначени за представителки на нежния пол, които изпитват неудобство, когато пътуват в близост с мъже. "Лейдис сейф трипс" (в превод "безопасни пътувания за дами") ще започне да работи до няколко седмици и ще е първата по рода си частна фирма в иранската столица.

От няколко години подобни таксиметрови линии функционират в няколко провинциални града. В "Лейдис сейф трипс" ще работят само жени, които ще носят униформи и трябва да са омъжени, посочва "Техеран е-емруз".

Заради ислямските закони в превозните средства на обществения транспорт мъжете и жените пътуват в различни отделения, посочва Ройтерс. В претъпканите маршрутни таксита обаче, които са много разпространени в повечето градове, представителите на противоположните полове често са принудени да пътуват в непосредствена близост един до друг, което е стресиращо и неприятно за много ирански жени.