Земетресение разлюля Пакистан, силен трус и в Чили
Земетресение разлюля Пакистан, силен трус и в Чили / БГНЕС, архив

Земетресение с магнитуд 7,2 бе регистрирано в слабо населен район на Югозападен Пакистан, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Десетина души били ранени, след като кирпичените им къщи се срутили, предаде пакистанската телевизия Джео ТВ, цитирана от ДПА. Две жени починали от инфаркт по време на труса, станал в 1.23 часа местно време (в 20.23 часа във вторник по Гринуич),

Епицентърът на земетресението бил на около 50 км западно от Далбандин - град с население от около 15 000 души в провинция Белуджистан, и на дълбочина 83 км.

Трусът продължил най-малко 20 секунди и бил усетен в няколко провинции, включително в най-големия пакистански град Карачи, и дори в емирство Дубай и индийската столица Делхи, посочва АП.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами посочи, че центърът на земетресението е доста навътре в сушата, така че то не е предизвикало приливна вълна в Индийския океан.

Земетресение с такъв магнитуд може да нанесе много тежки поражения, ако е на малка дълбочина и в гъсто населен район, допълва БТА. На 8 октомври 2005 г. трус със сила 7,6 на 95 км североизточно от пакистанската столица Исламабад отне живота на над 70 000 души и остави повече от 3 милиона души без подслон, припомнят агенциите.

Земетресение с магнитуд 5,9 бе усетено и в северната част на Чили. Няма данни за жертви и разрушения, предаде ИТАР-ТАСС.

Според института по сеизмология към Чилийския университет епицентърът бил на 13 км от селището Каминя и на 2000 км от столицата Сантяго, а огнището на труса - на дълбочина 102 км.

Чили все още се съвзема от мощното земетресение със сила 8,8, което порази страната на 27 февруари миналата година, като причини смъртта на близо 500 и остави без покрив над два милиона души.