/ БТА
Украинският президент Володимир Зеленски каза на лидерите от ЕС, че Русия превръща енергийната мрежа на страната му в "бойно поле" с атаки, които карат хората да бягат към Европа, съобщи Франс прес.

"Руското ръководство даде заповед енергийната мрежа да се превърне в бойно поле. Последиците от това са много опасни, отново, за всички нас в Европа", предупреди Зеленски в реч, която произнесе чрез видеоконферентна връзка, на заседанието на Европейския съвет. "Русия предизвиква нова вълна на миграция на украинци към страните от ЕС", подчерта той.

Енергоспестяващи мерки се въвеждат в цяла Украйна, след като руски ракети и дронове унищожиха повече от 30 процента от електроцентралите в страната за седмица. Зеленски отбеляза, че руските удари по енергийните съоръжения на Украйна "целят да създадат възможно най-много проблеми с електричеството и отоплението за Украйна тази есен и зима и да накарат колкото се може повече украинци да отидат в страните" от ЕС.

Той призова европейските държави да предоставят на украинската армия по-усъвършенствана система за противовъздушна отбрана и да наложат повече икономически санкции на Русия, за да ограничат възможностите ѝ за финансиране на войната.

Украинското предложение за разполагане на международна наблюдателна мисия на границата с Беларус "става все по-актуално всеки ден", подчерта Зеленски.

Украинската армия предупреди, че заплахата от руска атака от беларуска територия нараства все повече, отбелязва АФП.
БТА