Фармацевтичните заводи в ЕС се очаква да произведат 3,6 милиарда дози ваксини срещу коронавирус през 2022 г., съобщиха двама високопоставени европейски представители, цитирани от Ройтерс. В света се очаква да бъдат произведени около 20 милиарда дози, най-вече заради увеличените мощности в Китай и Русия.

В ЕС масово вече се прилагат бустерни дози, след като близо 70 процента от жителите на съюза са ваксинирани с по две дози. В същото време едва 7 процента от населението на Африка е напълно имунизирано, сочат данни на ЕС.

Ваксината на Pfizer защитава частично срещу варианта Омикрон

"В ЕС ще произведем много повече ваксини, отколкото реално се нуждаем", заяви представител на ЕС на брифинг и допълни, че прилагането на бустерни дози не влиза в конфликт с недостига на ваксини по света, тъй като ЕС произвежда повече, отколкото се нуждае. През 2021 г. в ЕС са били произведени 3 милиарда дози.

От ЕС не уточняват кои производители по колко ваксини ще пуснат. Най-големите заводи в ЕС, произвеждащи ваксини, са тези на Pfizer/BioNTech. С производствени мощности в ЕС разполагат и Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson/. Novavax, която скоро ще започне да доставя ваксини в Европа, също има заводи в Европа.

До декември ЕС е дарил 350 милиона дози на страни с ниско ваксинационно покритие, по-голямата част от тях по линия на глобалната инициатива COVAX. Едва 120 милиона от тях обаче реално са били доставени поради регулаторни и инфраструктурни пречки.
БТА