Засилена полицейска охрана за гей парада в Ерусалим
Засилена полицейска охрана за гей парада в Ерусалим / снимка: Reuters

Ерусалим снощи бе домакин на гей парад, който премина при засилена полицейска охрана, съобщи Асошиейтед прес.

Колоната от няколко хиляди души, която премина от центъра на града до зданието на парламента, бе странно тиха, без музика, ексцентрични костюми и провокативни демонстрации на хомосексуализъм и контрастираше с бляскавите гей паради другаде по света, посочва агенцията. Според организаторите целта била да не се нарушава религиозният характер на града и в същото време да се лансира политическите искания на израелските гейове.

По пътя на гей парада нямаше и много противници на хомосексуализма, освен две малки групи от ултраортодоксални евреи в началото и края на марша, издигнали лозунги "Гайовете да играят в ада, а не в Ерусалим" и "Много ултраортодоксални евреи смятат, че хомосексуализмът е извращение". Цялото събитие премина без инциденти, посочва ДПА.

Опозицията в обществото е принудила гейовете да преминат в пълна нелегалност в някои райони на града, посочва АП. "В това религиозно общество много хора дори не подозират, че ние съществуваме", заявила Сара Вейл, на 26 години, която ръководи организация от ултраортодоксални еврейки лесбийки.

В миналото гей парадите в Ерусалим са били белязани от насилие. През 2005 г. ортодоксален евреин наръга с нож трима участници в гей парад. Страхът от нападения и сега кара много от гейовете да се откажат от участие, посочва АП, пише БТА. Тазгодишният гей парад умишлено бе отложен за края на юли, за да съвпадне с първата годишнина от убийството, извършено от все още неизвестен убиец, на трима души в младежки център за гейове в Ерусалим. При нападението на 1 август миналата година бяха ранени още 11 души, посочва ДПА.