Делхи е една от столиците с най-мръсен въздух в света
Индия временно затвори пет въглищни електроцентрали близо до столицата Делхи в опит да намали замърсяването на въздуха, предаде Ройтерс, като се позова на разпореждане на комисия към индийското министрество на околната среда.

Комисията за управление на качеството на въздуха спря също строителните работи и забрани движението на товарни камиони със стоки, които не са от първа необходимост, в Делхи и близките градове.

Заради мръсния въздух: Затвориха за седмица училищата в Делхи

Този месец замърсеността на въздуха в индийската столица и района се повиши значително. Индексът за замърсяването в Делхи достигна равнище 499 при горна граница 500. Такова ниво на замърсеност крие риск дори здрави хора да развият респираторни заболявания.

Делхи е една от столиците с най-мръсен въздух в света. Всяка зима градът се бори със смог, който се образува след спада в температурите и задържането в атмосферата на вредните емисии от въглищните централи в покрайнините на столицата, от автомобилните газове и изгарянето на отпадъци.

За да предпазят учениците, столичните власти обявиха в неделя, че училищата ще останат затворени за седмица. До 21 ноември най-малко 50 процента от държавните служители ще трябва да работят от вкъщи.
БТА