/ iStock/Getty Images
Департаментът по околна среда на ООН заключи, че жителите на Западните Балкани губят средно 1,3 години от живота си поради замърсяване, тъй като частиците прах и дим, които са свързани със сърдечно-съдови заболявания, са пет пъти повече от средното, пише БГНЕС.
В Босна и Херцеговина, предимно в Сараево, Тузла, Зеница и Баня Лука, 5 000 души умират всяка година поради замърсяване на въздуха. Това сочат данните, публикувани в последния доклад „Замърсяването на въздуха и здравето на човека: Състоянието на Западните Балкани“. Тези тревожни данни в БиХ са новина само за ден-два, съобщават сараевските медии. Компетентните институции не си вършат работата и всичко е оставено на статистиката.

Мръсният въздух убива стотици хиляди европейци


В Зеница, Лукавац и Тузла няма значение кое време на годината е – там има постоянно замърсяване на въздуха. Това е следствие от индустрията в тези градове. В Зеница миналата година вместо в разрешените три дни, надвишаването на разрешените концентрации на серен диоксид е наблюдавано за 124 дни, а преди пет години - за 252 дни, твърдят медиите в Сараево. /
БГНЕС