/ ThinkStock/Getty Images
Американски учени установиха, че наличието на високи нива на замърсители в градския въздух се отразява на здравето ни като изпушването на един пакет цигари на ден, пише сайтът Сайънс алърт.

Тръгна поредното дело за мръсния въздух в София

Изданието цитира проучване на екипа на епидемиолога Джоел Кауфман от университета във Вашингтон. Специалистите установили, че процентите на белодробни заболявания сред градското население непрекъснато растат и то при непушачите. При по-подробни изследвания сред 7 071 участници между 2000 и 2008 година се установило, че замърсяването на въздуха е главната причина за хроничните белодробни заболявания от рода на белодробния емфизем.

Колко е мръсен въздухът, който дишаме?

Изследваните живеели са от шест американски мегаполиса - Ню Йорк, Лос Анджелис, Балтимор, Чикаго, Уинстън-Салем и Сейнт Пол.

Когато в градския въздух попаднат само 3 частици на милиард озон по-високо съдържание в сравнение с други региони в продължение на 10 години, се получава плашещ ефект за напредъка на емфизема. Това било равносилно да пушиш по един пакет цигари на ден в продължение на 29 години.

Замърсеният въздух убива 7 милиона души всяка година

Концентрацията на наземния озон се повишава, когато изпусканите от МПС газове реагират на ултравиолетовата светлина.
БТА