/ БГНЕС
Тръгна поредното дело за мръсния въздух в София
101611
Тръгна поредното дело за мръсния въздух в София
  • Тръгна поредното дело за мръсния въздух в София
Комплексна съдебна експертиза назначи съдът по делото за мръсния въздух в София.
 
Процесът се води срещу Столичната община и е по жалба на гражданската организация "Група за чист въздух". Активистите настояват за становища от трима специалисти в сферата на екологията, замърсяването на въздуха и метеорологията.

България е трета в ЕС по ръст на вредни емисии на въглероден двуокис
 
Пред медиите те заявиха, че не искат обезщетения, а настояват да се преустанови замърсяването в града и да се предприемат мерки, които да компенсират гражданите, като например безплатни прегледи при пулмолози и  алерголози.
 
Експертизата, която съдът назначи, има за цел да установи дали в периода 2015-2017 г., когато ИА "Околна среда" е измерила замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици над нормата, Столичната община е предприела адекватни и ефективни действия по контрол и ограничаване на замърсяването.
 
От "Група за чист въздух" обаче изразиха опасение, че именно МОСВ трябва да предложи на съда вещите лица, които да извършат експертизата.

Колко е мръсен въздухът, който дишаме?
 
„Знаете кой управлява Министерство на екологията и кой управлява Столична община. Това е една и съща политическа сила. Нас това ни притеснява. Обикновено това означава административно да бъде определено някое лице. Опасението ни е, че това може да бъде лице, което по някакъв начин ще даде заключение, което е по някакъв начин благоприятно за другата страна“, коментира адв. Иван Велов.
 
Адв. Димо Господинов обясни, че в хода на делото от гражданската организация настояват за още една експертиза - съдебно-медицинска, която да установи каква вреда е нанесло замърсяването на въздуха върху здравето на гражданите:
 
„Първо трябва да стане ясно, че ние не искаме никакви обезщетения от страна на Столична община. Искаме да се преустанови замърсяването. Дотолкова, доколкото то зависи от Столична община, а зависи доста. Искаме да се предприемат мерки, с които да се компенсират гражданите за това, че толкова време дишаха мръсния въздух. Например да се субсидират прегледи при пулмолози и  алерголози и т.н. Така че хората поне да установят дали някакви вреди са претърпели. И също така искаме да се установи, че от 2015 до 2017 г. е имало замърсяване на въздуха по вина на Столична община, което ще даде възможност на всеки гражданин, който прецени, ако желае да си води дело срещу Столична община“

Замърсеният въздух убива 7 милиона души всяка година
 
От "Група за чист въздух" са категорични, че в посочения двугодишен период общината не е започнала да изпълнява програма за управление на качествата на атмосферния въздух и е извършила редица нарушения, които се изразяват основно в бездействие по ограничаване на замърсяването.
 
Адвокатите, които представляват СО по делото, пък от своя страна са поискали от съда да назначи по делото икономическа експертиза, която да покаже какви средства е похарчила администрацията по мерки, свързани с чистотата на въздуха.

Припомняме, че през 2017 г. държавата ни беше осъдена от съда на ЕС в Люксембург за системно превишаване на дневните и годишните норми на замърсяване на въздуха, както и за закъснелите мерки, които е предприела.
 
Следващото заседание по делото е насрочено за 8 юли.