Какъв въздух дишаме? (ВИДЕО)

Заради замърсяването на въздуха Софийския градски съд осъди Столичната община да мие улиците поне веднъж месечно.

Заради замърсяването на въздуха Софийския градски съд осъди Столичната община да мие улиците поне веднъж месечно.
Чистотата на въздуха става все по-важна тема с идването на студения сезон и отоплението. Тази седмица Софийският градски съд задължи Столичната община да информира гражданите във Facebook за качеството на въздуха, съобщава NOVA.

София е на 6-то място в света по мръсен въздух. Или поне така е било малко преди 18 часа на 30 октомври. Това твърди класация, разпространена в социалните мрежи през същия ден. Тя е изготвена от AirVisual - сайт, който следи замърсяването на въздуха по света, като комбинира официални данни от различни източници. Според тях, в този час, най-мръсен е бил въздухът в индийския град Делхи, последван от виетнамската столица Ханой и градове в Пакистан, Монголия и Бангладеш. Китайските, традиционно замърсени градове, се нареждат след България.

Дишаме ли чист въздух - представят резултатите от сензорните станции в София (ВИДЕО)

„Да, вярно е, но това са пиковите стойности. Обхващайки ги, ние излизаме много напред. Но вече ако разгледаме среднодневните норми, далеч не сме в тези първи позиции”, посочи Георги Стефанов от WWF.

Поради тази причина, малко след полунощ например, София вече е била 83-та. Важно уточнение е и това, че сайтът не следи в реално време всички градове, а само 91 от тях.Мръсен въздух задушава София

Според средноденонощните норми, които следим в България, при първото по-сериозно понижение на температурите този сезон - отчетено в същия период, в 9 града на страната нивото на фините прахови частици е било над допустимото.

Защо въздухът в Индия е по-мръсен от този в Китай?

„Качеството на въздуха в реално време в София може да бъде проверено на сайта на Столичната община. Данните от всички автоматични станции показват, че въздухът се движи в норми, близки до средните за този период от годината. Замърсяването на територията на столицата над 50% е от транспорта. Над 30% е от битовото отопление. Общината защити два проекта на стойност над 40 млн. лева, с които ще бъдат подменени отоплителните инсталации на домакинствата”, посочи зам.-кметът на София – Йоана Христова.

Фокусът за справяне с мръсния въздух трябва да е насочен към транспорта и битовото отопление. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Министърът заяви, че основният замърсителе битовото отопление, на второ място транспорта и едва на трето място с малък процент - промишленото замърсяване. "Ние успяхме да осигурим около 500 млн. лв. за българските общини, които да кандидатстват за електрифициране на градския транспорт. Един от проблемите потенциалните в Европа са азотните окиси. Автобусите, които са на газ, генерират азотни окиси", каза той и посочи, че електротранспортът не го създава.

Той посочи, че това, което е направено и е било сериозен пробив в екологично законодателство, са променени стимулите и санкциите към местната власт. "Не те да изпълняват програмите, сега ние санкционираме, ако няма резултат. Т.е. за пръв път фокусът е насочен към постигане на резултат. Това нещо влезе в сила през 2019 г. и при всички положения ще бъде ясен стимул към местната власт", допълни още Нено Димов.
 

Русе

„Данните за целия месец октомври за град Русе показват 7 дни със завишение на средноденонощната норма за фини прахови частици от 50 микрограма. Отчетените дни са такива, в които и визуално сме забелязали, че на територията на Република Румъния се горят масово стърнища”, каза Христо Милков, „Контрол на околната среда”, РИОСВ – Русе.

Пловдив

„От 1 октомври досега се наблюдават 22 дни с превишения в „Каменица”, която е фоновият пункт и 25 дни в „Тракия”. Над 70% от фините прахови частици във въздуха се дължат на отоплението с твърдо гориво. За замърсяването  допринасят и температурните инверсии, които са характерни за този период, от началото на октомври. Вина имат и мъглите в района на Пловдив и околността”, коментира Стефан Шилев, директор на РИОСВ – Пловдив.

Видин

„Надявам се да успеем да издействаме отклоняване на газ към Видин и това да стане един от основните източници на отопление, което вече ще даде много по-голям шанс на града”, обясни кметът на крайдунавския град Цветан Ценков.

„След близо 10-годишни усилия и осигуряване на не малко финансиране, промяна на националната политика, вменяване на отговорност на местните власти, вече е време да видим действия и мерки. Те трябва да доведат до конкретно измерими резултати. Това все още ни липсва. Различни финансиращи структури видяха в България държавата в Европа, която трябва да се справи с този проблем. На глобалната среща на ООН се роди инициатива за „Фонд за чист въздух”, добави Георги Стефанов.

Дали фондът ще разгърне дейността си в България и какво ще означава това за нас, предстои да разберем.

NOVA