Задържаха българин, издирван в САЩ за финансови измами
Задържаха българин, издирван в САЩ за финансови измами / cнимкa: sxc.hu

Полицаи са задържали бившия брокер на "Креди сюис", българинът Юлиан Цолов, обвинен н САЩ във финансови измами и укриващ се от два месеца от правосъдието, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на оповестен днес съдебен документ.

В писмо до съда, подписано от прокурора за Източния район на Ню Йорк Бентън Кембъл, се казва, че "обвиняемият (и беглецът) Юлиан Цолов е задържан". Не се уточнява кога и къде. Според анонимен източник от съдебната система, на който се позовава Ройтерс, българинът е бил заловен в Испания.

Цолов и другият обвиняем по случая Ерик Бътлър трябва да застанат идната седмица пред съд в Бруклин. Цолов ще бъде обвинен допълнително във визова измама и в нарушаване на условията на гаранцията, пише БТА.

Юлиан Цолов бе арестуван първоначално през есента на 2008 г., заедно с друг брокер на банката, по обвинение в измами с ценни книжа на стойност над 1 млрд. долара. Двамата бивши брокери са излъгали инвеститорите за вида вложения и без тяхно знание са купили ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити. Тогава двамата не се признаха за виновни. Цолов бе пуснат под гаранция, поставен под домашен арест и електронно наблюдение, но на 9 май избяга от Ню Йорк.