Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите
Най-малко 69 000 души са участвали в 11-тия общонационален ден на протест на „жълтите жилетки“ на територията на Франция. В Париж протестиращите са били 4000 души, съобщи телевизия BFMTV, като цитира данни на Министерството на вътрешните работи.

Телевизията припомня, че миналата събота броят на протестиращите в цялата страна беше 84 000 души, а в Париж - 7 00.

Полицията в Париж задържа 22 души преди началото на протестите на „жълтите жилетки“ във френската столица, съобщава ТАСС. Тази вечер демонстрантите се подготвят за протест, обявен като „жълта нощ“ - мащабна демонстрация в самото сърце на Париж.
 
Френските „жълти жилетки“ се мобилизираха отново (ВИДЕО)

Стотици „жълти жилетки“ в събота излязоха за 11-ти пореден уикенд на протести в Париж срещу кабинета на президента Еманюел Макрон. Демонстрантите се събраха на емблематичния булевард „Шанс Елизе“ откъдето се отправиха към площада на Бастилията. Демонстрации имаше и в Страсбург, където протестиращите скандираха пред сградата на Европейския парламент, и в Тулуза, където броят на хората беше почти равен на този в Париж.
 

БГНЕС


Френската полиция използва сълзотворен газ срещу участниците в акцията „Жълта нощ“, събрали се на Площада на републиката в Париж, съобщава още телевизия BFMTV. Сблъсъците между протестиращите и полицията започнали след като група жълти жилетки подпалили няколко скутера. След като демонстрантите са били разпръснати от площада, се наложило да дойдат пожарникари.
 
Сблъсъци, напрежение и арести в първия за годината протест на „жълтите жилетки“ във Франция

Протестите започнаха в средата на ноември м.г. като несъгласие в поскъпването на горивата, но по-късно прераснаха в мащабно недоволство срещу правителството и социалното неравенство. През декември м.г. протестите прераснаха в бунтове и безредици, но в началото на тази година сблъсъците между демонстранти и полиция намаляха.

БГНЕС

 

Протестиращите обвиниха институциите за лошото управление на държавата и недостатъчните мерки за борба с бедността.
 

БГНЕС

БГНЕС