/ iStock/Getty Images
Решението на турското правителство да наложи забрана за продажбата на алкохол по време на 17-дневния локдаун разгневи някои светски турци, които го разглеждат като опит на президента Реджеп Тайип Ердоган за налагане на религиозен начин на живот на всички граждани, предава Ройтерс.

Огромни опашки от автомобили на магистрали в Турция

В понеделник Ердоган обяви, че ще има пълен локдаун, по време на който ще бъдат затворени училищата и много магазини, и отправи молба към хората да си стоят вкъщи, за да бъде намален броят на заразените с COVID-19 в страната.

Във вторник правителството на ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обяви, че продажбите на алкохол ще бъдат забранени до 17 май, заради което светските турци се впуснаха към магазините, за да купуват алкохол.

Турция купува 50 млн. дози ваксини Спутник V

Правителството посочи, че забраната има за цел да предотврати възможността супермаркетите, които ще може да останат отворени - за да може хората да си пазаруват храна, да получат монопол върху продажбата на алкохолни напитки в ущърб на малките магазинчета, които ще бъдат затворени.

Обяснението обаче не удовлетвори повечето светски турци, които обявиха, че тази забрана няма нищо общо с борбата с пандемията. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу, който говори по повод забраната снощи, отхвърли твърденията, че със забраната за продажба на алкохол правителството има за цел да ограничи избора на турските граждани.

Турция започна да ваксинира хора над 60 г. и рискови групи

"Това няма нищо общо с Рамазана
. Хората вече си накупиха повече от достатъчно количество алкохол през изминалите дни", каза служител на министерството на вътрешните работи.

"Разбира се, че проблемът не е в алкохола. Проблемът е в намесата в личния ни живот", каза Йозгюр Айбаш, председател на Турската асоциация на търговците на алкохол.
БТА