За първи път жена ще пази Обама
За първи път жена ще пази Обама / снимка: Reuters, архив
За първи път жена ще пази Обама
62920
За първи път жена ще пази Обама
  • За първи път жена ще пази Обама

За първи път жена ще пази президента на Съединените щати. 53-годишната Джулия Пиърсън беше номинирана от Барак Обама да оглави американските Тайни служби, които пазят президента, ключови политици и избрани дипломати.

Изборът на президента се тълкува като опит да се изчисти името на агенцията, която миналата година беше въвлечена в скандал покрай разкритията, че 11 нейни сlужители в Колумбия са водели проститутки в хотела си, ден преди Барак Обама да пристигне за среща на върха на държавите от Американския континент. Целта е също така да се промени имиджа на агенцията, известна като закостенялата, изолирана и доминирана от мъже.

Джулия Пиърсън е в Тайните служби вече 30 години, като дори преди решението да оглави агенцията, тя вече беше най-висшата жена-служител в нея - началник-щаб на кабинета на своя предшественик Марк Съливан, който, също след 30-годишен стаж, беше принуден да се пенсионира преждевремеnно след най-големия скандал в историята на агенцията - ползването на проститутки от тайните агенти, както и от служители на други служби по време на командировка в Колумбия през април 2012.

Изборът на Пиърсън е частично отговор и на критики, отправени към Обама, че не е назначил достатъчно жени на висши постове, откакто започна вторият му президентски мандат. Според конституцията, решението е окончателно и няма да бъде гласувано от Сената, както за много други ръководители на агенции.

Пиърсън е в Тайните служби от 1983-та, като е назначена за началник-щаб през 2008 г. от президента Джордж Буш-Младши. През годините е била в личните екипи и на двамата президенти Буш, както и на Бил Клинтън. В интервю за списание Смитсониън през 2007 г. тя обяснява, че най-опасният й момент е бил на 11 септември 2001 г., когато е ръководела всички екипи за лична охрана на лицата, охранявани от агенцията. Когато научават за трагедията, президентът Буш е във Флорида, баща му Буш-старши е летял в самолет, а Бил Клинтън е бил в Австралия. Именно агент, ръководен от нея, казва за атентата на президента, докато той е с деца в детска градина, и следва прословутия кадър в който Буш-младши стои неподвижен и нерешителен в продължение на няколко минути.

Пиърсън обяснява, че хората имат грешна представа за работата й, като мислят, че става въпрос основно за телоохранителна дейност. "Работата на агентите включва много разузнавателни дейности, някои от които се припокриват с тези на ФБР, и имат непрекъсната връзка с военните и полицията. Дори телоохранителната дейност не е само за самия президент, а пазим цялата местност, която той ще посети, и това е магията на нашата работа - ние пазим всички хора, които са около нас", обяснява тя.

Стажът й в агенцията е започнал изключително иронично. Първият й случай е бил да разследва банкова измама в Маями, но цялата й първа месечна заплата е изчезнала, след като мошеници са успели да разберат данните на дебитната й карта.

Преди да влезе в агенцията, Пиърсън три години e била полицейски служител в Орландо, а преди това завършва криминално право в Университета на Централна Флорида. Пред списание Смитсониън тя споделя, че в гимназията е работела в Disney World, където най-напред са я сложили на паркинга, после - на лодките, и дори от време на време е носила пухкави костюми на различни анимационни герои.

Американските тайни служби са основани през 1865 г. от президента Ейбрахам Линкълн, в деня на неговото убийство. Техният мандат е бил да следят печатането на фалшиви банкноти и тази отговорност все още фигурира, наред с охранителните им задължения. Сигурността на президента става тяхно задължение чак през 1901 г., след убийството на президента Уилям Макинли, като дотогава президентите не са ползвали никаква охрана.