Юшченко осъди признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия
Юшченко осъди признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия / снимка: БГНЕС

Украинският президент Виктор Юшченко осъди решението на Русия да признае независимостта на грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия и заяви, че това решение застрашава сигурността на държавите от бившия СССР. Той каза още, че Украйна възнамерява да постави въпроса за увеличаване на наема на базата в Севастопол на Кримския полуостров за руския Черноморски флот.

„Ние съжаляваме за това решение, за Украйна то е неприемливо и следователно ние не можем да подкрепим тази позиция“, заяви Юшченко в интервю за Ройтерс. „Надявам се, че всички тези въпроси ще бъдат обсъдени между Украйна и Русия“, подчерта Юшченко.

Министърът на външните работи на Белгия Карел де Гухт също смята за неприемливо признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия. В разпространена в Брюксел декларация се изтъква, че той осъжда едностранното решение на руското правителство да признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия, което за него е неприемлив акт.

Юшченко осъди признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия
netinfo

Според документа този акт не се основава на никаква юридическа основа, който погазва териториалната цялост на Грузия и който влиза в разрез с всички международни принципи, резолюции на ООН, както и със Заключителния акт от Хелзинки.

Япония също осъди признаването на независимостта, но отхвърли страховете, че дипломатическата криза може да прерасне в нова Студена война, предаде АФП.

Китай е разтревожен от последните събития в Южна Осетия и Абхазия“, съобщи говорителят на китайското външно министерство Цин Ган. До този момент Пекин запазваше почти пълно мълчание по този въпрос, като само изрази надежда, че засегнатите страни ще намерят „адекватно решение на проблема по пътя на диалога“.