World Politics Watch: Готви се сделка за българските медици
World Politics Watch: Готви се сделка за българските медици / netinfo

Американското издание за външна политика и национална сигурност World Politics Watch съобщава, че има сигнали за подготвяна сделка за българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, след като бяха признати за виновни, че умишлено са заразили повече от 400 либийски деца с ХИВ-СПИН в болница в Бенгази.

Изданието цитира европейски източник, запознат със случая, според когото българските медицински сестри ще бъдат съдени отново заради нередности в предишния процес, включително несъобразяване с мнението на експерти, което на практика ги оневинява.

World Politics Watch пише, че в Триполи се говори, че този път те ще бъдат осъдени на доживотен затвор и, тъй като Либия и България вече имат споразумение за обмяна на затворници и то ще бъде използвано, което ще позволи на медицинските сестри най-после да се завърнат у дома.

Все още остава въпросът за сериозните компенсации за семействата на заразените деца, но правителството в София не може да си позволи да даде парите, за които се говори. В тази фаза на договорките ще се включат Европейският съюз и Съединените щати. Според изданието, администрацията на президента Буш е готова да плати висока цена, за да реши проблема с човешките права, който бави все по-голямото сближаване между Вашингтон и богатата на петрол северноафриканска страна.