/ ThinkStock/Getty Images
Над 54 000 случая на морбили, включително 16 смъртни, са регистрирани миналата година в Украйна, което е рекорд в Европа, съобщиха днес украински и световни здравни власти, цитирани от Франс прес.
 
"Украйна е на първо място в Европа по брой случаи на морбили", каза за АФП представителството на Световната здравна организация (СЗО) в страната. Взрив на това заразно заболяване се наблюдава и в други европейски държави.

Обявиха епидемия от морбили в Скопие
 
Това е рекорден брой случаи за Украйна, откакто през 1991 г. бившата съветска република стана независима. Предишният рекорд, с около 43 000 заболели, датира от 2006 г., посочва СЗО.
 
Сегашният взрив на заболяването в Украйна е започнал през 2017 г., в контекст на слабо ваксинационно покритие. През 2018 г. от морбили в страната са се разболели общо 54 480 души, в това число 34 280 непълнолетни, сочат данните на министерството на здравеопазването, което смята, че причината е "кампанията против ваксинирането".

Случаите на морбили в света се увеличили с 30% миналата година
 

"Част от родителите не ваксинират децата си", отбеляза вчера на страницата си във Фейсбук временно изпълняващата длъжността здравен министър Уляна Супрун. Шестнайсет украинци, включително 12 непълнолетни, са починали миналата година от усложнения вследствие на болестта. През януари тази година е регистриран още един смъртен случай, посочи Супрун.
 
Най-засегната е Лвовска област в Западна Украйна. Там са регистрирани 11 000 случая, като 7000 от тези болни не са били ваксинирани, а останалите са били ваксинирани веднъж, вместо два пъти, написа във Фейсбук Супрун. За да ограничат рисковете от заразяване, властите постоянно приканват населението да се ваксинира.

Препоръка срещу морбили: Не водете неимунизирани бебета в съседни страни
БТА