/ netinfo
Случаите на дребна шарка (морбили) са се увеличили с 30% през 2017 г. в сравнение с предишната година, като са предизвикали смъртта на 110 000 души, оповести Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс и АФП.
 
СЗО: Заболелите от морбили са се увеличили четири пъти през 2017 г.

Пропуски в кампаниите за ваксинация са довели до избухване на епидемия, се отбелязва в комюнике на СЗО, която представя тенденции в разпространението на болестта през последните 17 години. Броят на случаите на морбили достигна своя пик през 2017 г. „Още по-обезпокоително е, че констатирахме предаване на морбили в страни, в които от години не бяха регистрирани случаи на заразяване с болестта”, заяви експертът от СЗО Мартин Фриде. „Това навежда на мисълта, че сме на път да направим крачка назад”, допълни той.
 
Препоръка срещу морбили: Не водете неимунизирани бебета в съседни страни

"При липса на бързи усилия за ваксиниране и преброяване на неваксинираните деца сред населението, съществува опасност да бъде заличен продължилият няколко десетилетия напредък в защитата на децата и общностите срещу тази коварна болест, която може да се избегне", допълни д-р Сумия Сваниматан от здраватта организация.
 
Световната здравна организация съобщи също, че сегашната епидемия от треска ебола в ДР Конго е втората най-голяма след тази в Западна Африка, която отне живота на хиляди хора преди няколко години. Случаите на ебола в ДР Конго вече са 426, като 379 от тях са потвърдени, а 47 - вероятни.
 
Не се препоръчва пътуване в Европа без ваксина срещу морбили

Зам. генералният директор на организацията по въпросите за подготовка за действия и реакция в извънредни ситуации д-р Питър Салама предсказа, че епидемията в източната част на страната ще продължи още най-малко 6 месеца. Епидемията от ебола в Западна Африка причини смъртта на над 11 000 души между 2014 г. и 2016 г.
БТА