/ Thinkstock/Getty Images
Според СЗО ниските проценти на имунизация са причина за голямото увеличение на заболели, у нас са регистрирани 167 случаи през 2017 г.
Хората, които са заболели от морбили в Европа, са се увеличили четири пъти през 2017 г., посочват от Световната здравна организация. През 2016 г. са документирани 5273 случая на болестта, докато през 2017 г. над 20 000 души са се разболели, а 35 са починали, информира bTV.

РЗИ: Родителите спешно да имунизират децата си заради епидемията от морбили в съседни държави
 
Общо 15 европейски държави, сред които и Великобритания, са имали големи епидемии от морбили. През 2017 г. най-много случаи има в Румъния - 5562 регистрирани, в Италия – 5006, а в Украйна – 4767. В България регистрираните случаи са 167.
 
Причините, които СЗО посочват за голямото увеличение на заболели, са ниските проценти на имунизация, както и прекъсването на ваксинация в маргинализираните групи.

Заплашени ли сме от епидемия от морбили?
 
“Всеки нов случай на морбили в Европа ни напомня, че неваксинирани деца и възрастни, без значение къде живеят, остават под риск да се заразят и да разпространят болестта към други, които са нямали възможност да се ваксирнират”, заяви регионалният директор на СЗО за Европа д-р Жужана Якаб, цитиран от "Труд".
 
Ваксината се слага на два пъти на много малки деца. Възрастни и по-големи деца могат да бъдат имунизирани на каквато и да е възраст.
 
Морбилите или дребната шарка е силно инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен обрив по кожата и усложнения на дихателната система. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.