В България има регистрирани осем случая на морбили. Четирима от болните са украинци и молдовци, а другите са български граждани, внесли заразата от Италия, Англия и Румъния, на възраст между 2 и 30 години. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред NOVA.

Скок на дребната шарка в Европа

Преди ден Световната здравна организация съобщи, че броят на случаите на дребна шарка в Европа е скочил рязко през първите шест месеца на годината и най-малко 37 души са починали в този период от заболяването. Най-засегната е Украйна с 28 000 болни, следват Сърбия с 5700 и Румъния с 4575. Над 2000 са болните и в Гърция, Франция и Италия. Затова пътуването в тези страни, особено за деца под 1 г., които все още не подлежат на имунизация, не се препоръчва. 20% от заразените деца в Европа са именно под 1 г., а общо 95% от заболелите са без имунизация.
 
Риск от внос на морбили у нас има, но от епидемия е значително по-малък, защото 95% от населението е имунизирано, посочи главният здравен инспектор.

46 души са починали от морбили в Румъния

ваксина имунизация
ThinkStock/Getty Images


“У нас колкото са по-малки децата, толкова е по-добро имунизационното покритие. Така е и с ваксината срещу морбили. На 13 месеца, когато се прави основната, се обхващат около 95%. Реимунизацията на 12 г. е със значително по-нисък обхват - 86 до 90%”, обясни д-р Кунчев пред "24 часа". Липсата на реимунизация също увеличава риска от зараза, макар и с малко. Ако човек без имунитет срещне болен, рискът да се разболее е 95%.

СЗО: Заболелите от морбили са се увеличили четири пъти през 2017 г.
 
Заразяването става по въздушно-капков път. Отпадналост, липса на апетит и висока температура са сред първите симптоми, до третия ден се появява и силен обрив по цялото тяло. Инфекцията продължава 7-10 дни. Менингит, пневмония и енцефалит са сред възможните усложнения.