/ снимка: БГНЕС, архив
България единствена в Европа се справила с морбили
Гнезда на морбили има в близост до нашата граница. Това съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
В момента се разрастват заболелите от морбили в Сърбия. Над 4000 са заразени от началото на годината, а епидемията вече е взела поне 12 жертви, заяви той. Инкубационният период е 21 дни, но най-голямата вероятност да се прояви заболяването е до седмица.
 
Според експерти епидемията се дължи на ниския имунизационен обхват. Морбили има в Северна Гърция и малко случаи в Македония. През миналата година най-много случаи има в Румъния. Анализирайки случаите, има сравнително висока смъртност, посочи проф.Кантарджиев. Той допълни, че е много важен чистият въздух, хората да не стоят в затворени помещения и да избягват контакт с по-млади хора и деца.
 
От началото на годината у нас има единични случаи на морбили при момиче на 17-18 години, което се е върнало от Гърция, съобщи експертът. Миналата седмица има случай на майка и дете с морбили, които идват от Италия с ферибот през Гърция, но те са стигнали с линейка до инфекциозна болница благодарение на медицинския екип на граничния пункт.
 
"Всички деца, които са навършили 12 месеца, трябва да бъдат ваксинирани с триваксината за морбили, заушка и рубеола. Другото, което трябва да се спазва, у нас е след връщане от чужбина, особено Сърбия или Западна Европа, човек да не се среща с деца под 1-годишна възраст през първата седмица", добави той.
 
Проф.Кантарджиев заяви, че ние сме единствената европейска държава, в която здравната система е успяла да ликвидира разпространението на морбили.