/ Guliver/Getty Images
Германският външен министър Зигмар Габриел е на мнение, че е възможен "мек" Брекзит, при който Великобритания ще остане част от единния европейски пазар, при условие че Лондон запази свободното движение на работна сила. Това заяви Габриел в интервю за в."Велт ам зонтаг", цитирано от ТАСС и АП.
 
Преговорите по излизането на Великобритания от ЕС започват в понеделник, като не е ясно какъв ще е подходът на Лондон, след като премиерът Тереза Мей изгуби парламентарното мнозинство на последните избори, които трябваше да укрепят позициите й.
 
Британският министър за Брекзита: Напускаме ЕС

Сега е възможно да се появи шанс за т.нар. мек Брекзит. Това означава, че Великобритания ще остане част от вътрешния пазар на ЕС, посочи Габриел. Това обаче, разбира се, означава запазване на свободата на движение на работната сила и признаването от Лондон на решенията на Европейския съд или поне на общ съд, който ще се състои от представители на ЕС и Великобритания и който по принцип ще следва решенията на Европейския съюз, подчерта германският външен министър.
 
ЕС обяви ключови искания по въпроса със сметката за Брекзит

За защитниците на Брекзита тези условия са неприемливи, тъй като миналогодишната кампания за референдума акцентираше върху това Великобритания да си върне контрола върху законите и върху имиграцията от ЕС.
 
Габриел отбеляза, че "естествено по-добре би било, ако Великобритания не напускаше въобще." и добавя: "Ние обаче оставяме вратата отворена за британците".
 
Великобритания се нуждае от плавен преход при излизането си от ЕС

Германският външен министър критикува консерваторите на Мей, заявявайки, че те са си играли с емоциите на британците, като са им разказвали неверни истории за Европа и са оставили в неведение хората, за това какви ще бъдат последиците от Брекзита.
 
Ние ще преговаряме честно, заяви Габриел, допълвайки: "Честно - означава, че искаме да запазим британците колкото се може по-близо до ЕС, но никога на цената на разделение между останалите 27 страни членки на ЕС".
БТА