/ БГНЕС
Грегъри Бен налива чаша бира и гордо се усмихва зад маската: "Аз съм от това село, тук съм израснал и винаги съм живял тук. Да работя в сърцето на селото за хората е истинска мечта". От две седмици Грегъри е наемател на кафене в малкото френско село Сенингем със 750 жители. 25-годишният мъж досега не е имал общо с тази сфера на дейност.

"Пробното кафене" на Грегъри, кръстено на планински велосипеден маршрут в селото, е много повече от обикновено заведение. До тезгяха има хладилна витрина със сирене, колбаси, кисело мляко и извара от местни ферми. Грегъри продава и плодове и зеленчуци от околните градини, тестени изделия, брашно, кетчуп, кафе, почти като в бакалия. "Пробното кафене" е част от инициативата "1000 кафенета" ("Mille Cafés"), която се опитва да създаде възможности на хората в малките населени места да се срещат.

За всекиго по нещо

"Преди да отворим кафенето, направихме допитване сред жителите на селото. Ходихме от врата на врата, за да питаме какви нужди имат хората. Така създадохме концепцията за нашето мултифункционално кафене, почти изцяло с местни продукти." Силвиан, която е сред редовните клиенти, казва: "Това е наистина супер! Човек може отново да пие по едно с приятели. Освен това ти помага, когато имаш нужда". "Днес например нямам време да готвя. И затова поръчах два сандвича."

Жителите на малкото село Сенингем трябва да благодарят не само на наемателите на кафенето, но и на кмета на селото Кристиан Телие за това, че могат да се възползват от продуктите и услугите. "Преди 30 години имахме пет кафенета и бистра в общината. Но последното затвори през 2013-а година. Общинският съвет реши да купи последния лиценз за заведение", разказва Телие. Той научава за инициативата "1000 кафенета", която цели да възроди местата, на които жителите на малките градове и села се срещат. Кметът подава молба от името на общината, обновява сградата с помощта на "Mille Cafés", обособява кухня и склад и тръгва да търси наемател.

Забавления за малки и големи

Грегъри се заема всеотдайно със задачата да се грижи за мястото. В сряда, когато близката детска градина е затворена, той планира да извади двата си надуваеми замъка от гаража. Срещу малка входна такса децата могат да скачат в тях, докато родителите им необезпокоявани пият кафе. Всяка неделя в кафенето искат да организират "Фритери" - хапване на скара и пържени картофи, традиция в североизточна Франция. В заведението се излъчват и мачове. "Още в самото начало имахме страхотната победа на нашия клуб "Ленс" срещу "Пари Сен Жермен". Кафенето беше претъпкано и хората в селото се радваха, че могат да гледат мача с приятели", разказва ентусиазирано Грегъри.

Много от съселяните му отдавна са напуснали Сенингем. Но той не планира да ги последва и да се отказва от кафенето. "Предизвикателство е. Но имам желанието да правя нещо и да експериментирам. Затова не се страхувам от провал. Човек никога не трябва да мисли за поражение."
БГНЕС