/ БГНЕС
За тази вечер в социалните мрежи отново е свикана демонстрация пред някои правителствени учреждения в столицата на автономната област Каталуния - Барселона, се посочва в прессъобщение от българското МВнР.

Барселона протести
БГНЕС

Над 180 души са пострадали при протестите в Барселона (ВИДЕО)

По информация на българското генерално консулство в Барселона настроението сред по-голямата част от жителите е за мирни протести.

Въпреки това от външнополитическото ведомство препоръчват на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния в дните на протестите, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни дейности.

Остават в сила и предишните предупреждения и съобщения от МВнР на България.

Барселона протести
БГНЕС

Барселона протести
БГНЕС

МВнР предупреждава за нарастване на напрежението в Барселона

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с ГК-Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097, и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651, и на дежурния телефон в извънработно време: + 34 678 013 846.

Барселона протести
БГНЕС


Междувременно противници на излизането на Каталуния от състава на Испания проведоха протестна акция в центъра на Барселона. Демонстрацията се състоя на площад Сант Жауме, където се намира сградата на кметството, предаде ТАСС.

В митинга участваха няколко хиляди души. Те носеха знамената на Испания и скандираха в подкрепа на властите в Мадрид, на полицията и на Националната гвардия.

Организатор на проявата е центристката партия Сиудаданос, която поддържа единството на Испания. Протестът беше в отговор на протестите на привържениците на излизането на Каталуния от състава на Испания, които се организират от понеделник насам Барселона.

Съгласно допитванията за излизане на Каталуния от състава на Испания се обявяват 48 процента от жителите на областта.

Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че 288 сътрудниците на правоохранителните органи са пострадали от началото на протестите в Испания срещу присъдите, наложени на каталунски политики. Арестувани са 194 души. Нанесени са щети на 267 превозни средства на силите на реда.

БГНЕС