Външните министри от НАТО обсъждат Декларация за сигурността
Външните министри от НАТО обсъждат Декларация за сигурността / netinfo

Външните министри от страните в НАТО се събират в Брюксел, за да обсъдят широк кръг от въпроси преди срещата на върха на 3 и 4 април в Страсбург - Франция и Кел - Германия, на която тържествено ще бъде отбелязана 60-та годишнина от създаването на  НАТО.

 

В дневния ред са включени обсъждане на обстановката в Афганистан, развитието на отношенията НАТО - Русия и други теми. Много важни се очертават дискусиите по Декларация за сигурността на НАТО, която външните министри трябва да подготвят и предложат за приемане от държавните ръководители на срещата им в началото на април, заяви говорител на  НАТО.

 

Декларацията за сигурността на НАТО се очертава като особено важен документ, който може да придобие очертанията на "ръководство за действие" през следващите години и десетилетия. Очаква се в нея да бъдат посочени главните предизвикателства и заплахи, с които НАТО се сблъсква, както и насоките за тяхното париране.

 

Срещата на външните министри  се очаква с голям интерес и по други причини. Тя ще първата в НАТО, на която САЩ ще бъдат представени от новия си държавен секретар Хилъри Клинтън. По този повод преди началото на министерското заседание генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер ще има отделна среща с нея. А на самото заседание се очаква  Хилъри Клинтън да информира подробно съюзниците от НАТО за вижданията и плановете  на новата американска администрация по отношение на Афганистан.

 

Освен това се очаква външните министри от НАТО да дадат "зелена улица" за нормализиране на отношенията с Русия, влошили рязко се след кратката война между Русия и Грузия в началото на август миналата година.

 

Според говорител на НАТО съюзът не се колебае да посочи на Русия областите, които предизвикват тревога или раздразнение сред съюзниците. В същото време обаче има и редица области, като борбата срещу тероризма,  които изискват съвместни действия. В тяхно име НАТО вероятно ще изрази готовност за по-близки отношения  с Русия.

      

Пред контакти  НАТО - Русия на равнище посланици никога не е имало особени проблеми. А що се отнася до свикване на Съвета НАТО - Русия на министерско равнище, нашето разбиране е, че това трябва да стане по-скоро, заяви вчера говорител на НАТО.