Външните министри на Русия и Украйна обсъдиха случая Савченко
Външните министри на Русия и Украйна обсъдиха случая Савченко / БГНЕС, архив

Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Павло Климкин са обсъдили по телефона случая с украинския пилот Надежда Савченко, която обяви гладна стачка в руски затвор, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Лавров казал на Климкин, че руските власти са били готови да позволят на украински лекари да посетят Савченко, която е съдена в Русия за убийството на двама руски журналисти, но че поведението й в съда е направило подобно посещение невъзможно.

Украинката Савченко размаха среден пръст в съдебната зала в Русия

В последното си изявление на процеса тя каза, че ако и след седмица няма съдебно решение, ще продължи гладната си стачка, при която не приема и течности. "Русия все едно ще ме върне на Украйна - жива или мъртва", каза Савченко, говорейки на украински. След като съдията съобщи кога ще започне четенето на присъдата, обвиняемата запя украинския химн, който подеха и привържениците й в залата.

Савченко е в добро здраве и се намира под наблюдението на руски лекари, се добавя в съобщението на руското министерство, но е невъзможно да се вижда с външни посетители до произнасянето на присъдата срещу нея на 21 март.

Надежда Савченко отрича да е виновна за смъртта на двамата руски журналисти, загинали през 2014 г. при обстрел в украинската Луганска област. Руското следствие твърди, че украинската военнослужеща е коригирала артилерийския обстрел, под който попаднали журналистите.

Обвинението иска 23 години лишаване от свобода в колония и глоба от 100 000 рубли. Защитата на Савченко казва, че тя е била пленена преди обстрела и е била откарана насила в Русия.

Източник: БТА