/ istock
 Министрите на външните работи на Румъния и Египет - Луминица Одобеску и Бадр Абделати, обсъдиха ролята на Румъния в телефонен разговор тази неделя ролята на Румъния за осигуряване на продоволствената сигурност на фона на агресията на Руската федерация срещу Украйна.

Румъния е един от най-големите износители на зърно в Европейския съюз, а румънското пристанище Констанца на брега на Черно море продължава да бъде най-големият алтернативен  маршрут за износ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Пристанището на брега на Черно море също така обработва пратки за европейски държави без излаз на море, включително Сърбия, Унгария и Молдова.

Според данни, представени от министъра на външните работи Луминица Одобеску на тристранна среща с Молдова и Украйна в началото на месеца, 68 % от износа на зърно и земеделски продукти от Украйна е осъществен през Румъния.

Луминица Одобеску и Бадр Абделати обсъдиха в телефонния разговор и все по-тревожните събития в Близкия изток. Одобеску изрази своята признателност за специалната роля на Египет в намирането на решения на настоящата регионална криза, посочи румънското външно министерство в прессъобщение, изпратено до Аджерпрес в неделя. 

В телефонния разговор Одобеску и египетския й колега Абделати разговаряха за конкретни пътища за допълнително увеличение на икономическото сътрудничество. Двамата са отбелязали дълбокото двустранно сътрудничество, изградено от Румъния и Египет през годините, с над 115 години история на официални дипломатически отношения.

В телефонния разговор са били обсъдени конкретни начини за по-нататъшно засилване на икономическото и секторното сътрудничество, особено в области от взаимен приоритетен интерес, като туризъм, селско стопанство, търговия и инвестиции, труд и енергетика, посочва румънското МВнР. Двамата външни министри се съгласиха, че организирането на Смесена икономическа комисия в Букурещ в близко бъдеще ще даде необходимия тласък за постигането на тези цели.

Одобеску и Абделати са обменили мнения и относно развитието на сигурността в непосредственото съседство на двете държави.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Георгиева/БТА