/ iStock/Getty Images
Всички възрастни във Франция ще могат да се запишат за ваксинация срещу КОВИД-19 от 31 май, или две седмици по-рано от първоначално предвидената дата, предаде Франс прес, като цитира изявление на премиера Жан Кастекс.

Приоритетните професии, включително учители, полицаи, жандармеристи, касиери и шофьори на автобуси, ще могат да се ваксинират от 24 май, добави премиерът.

"След като в събота преминахме прага oт 20 милиона получили първа доза, вече имаме още милион и половина, затова правителството реши - по искане на президента - да ускори още повече", обясни Жан Кастекс. Това е възможно, защото Франция очаква да получи много дози до края на месец юни, подчерта той.

По време на пандемията е намаляло доверието в националните правителства в ЕС

Париж очаква да получи 16 милиона дози ваксини през май, а след това още 32 милиона през юни. Целта на правителството е да постигне до 15 юни 30 милиона души, получили първична ваксинация.

Досега се очакваше ваксинацията на лицата между 18 и 49 години да започне на 15 юни. От 10 май всички французи на възраст 50 и повече години могат да се запишат за ваксинация.

В ЕС са поставени над 200 млн. дози ваксини срещу COVID-19

В центровете, където има възможност да се уговори час за следващия ден, всички пълнолетни без изискване за възраст могат да се запишат, но тази възможност остава рядка.
 
БТА