/ iStock/Getty Images
Това сочат данни от проучване
Подкрепата на гражданите на страните членки на ЕС за техните национални правителства е спаднала рязко по време на пандемията от новия коронавирус, но доверието в самия съюз се е запазило, показва публикувано днес проучване на общественото мнение, предаде Ройтерс.

Допитването, проведено от "Юрофаунд" (Eurofound) - агенцията на ЕС, която се занимава с подобряване на условията на живот и труд, - сочи, че гражданите на 26 от 27-те държави сега имат по-малко доверие в своите национални правителства, отколкото в началото на ограничителните мерки през март миналата година. Изключение прави Дания, където отношението към изпълнителната власт е стабилно.

В същото време проучването е установило, че доверието в самия ЕС като цяло е по-високо от това към националните правителства, дори и след острите критики срещу
Европейската комисия заради забавянето на доставките и разпределението на ваксините срещу КОВИД-19.

Анкетата се базира на три кръга допитвания, базирани върху цялостна извадка от 138 629 души.

След известно подобрение през лятото на миналата година, когато ЕС одобри своя възстановителен план на стойност няколкостотин милиарда евро, доверието в съюза леко е спаднало през февруари и март спрямо същите месеци миналата година.

В последно време подкрепата за националното правителство в България, Хърватия, Чешката република, Кипър, Гърция и Полша е много по-ниска в сравнение с година по-рано.
Един от най-резките спадове е регистриран в Австрия, чието правителство първоначално беше хвалено за начина, по който се справя с епидемията, но след това стана обект на критики заради покупките на ваксини.

Дания и Финландия са държавите с най-високо доверие в националните власти.

Гражданите на Франция, Унгария, Малта, Португалия, Румъния и Испания казват, че сега имат по-голямо доверие в ЕС, отколкото в началото на пандемията. Подкрепата за съюза в Германия обаче е намаляла.
БТА