/ iStock/Getty Images
ЕС изнася половината от количествата произведени ваксини срещу COVID-19, съобщи днес пред Европейския парламент зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Той уточни, че досега са изнесени 200 млн. дози за 45 държави по света. Домбровскис добави, че скоро ЕК ще предложи на Световната търговска организация въвеждане на гъвкавост за приложението на патентите за ваксините на фона на предложенията на САЩ, Индия и Южна Африка за отпадането на тази защита върху интелектуалната собственост.

В последвалите становища на парламентарните групи от Европейската народна партия заявиха, че отпадането на патентите няма да доведе до търсените решения за ускоряване на противодействието на пандемията. Социалистите и демократите настояха за временна отмяна на патентите, а от "Обнови Европа" отбелязаха, че това би било "сложна и дълга процедура".

Групата "Идентичност и демокрация" също се усъмни, че премахването на патентите ще постигне преследваната цел за по-бързо осигуряване на ваксини за всички по света. Ще има достатъчно ваксини за всички "в следващите години", добавиха от тази парламентарна сила.

Зелените се обявиха за премахването на защитата на авторските права за ваксините и отбелязаха, че образът на ЕС би пострадал, ако правото на печалба бъде поставено над стойността на човешкия живот. Те добавиха, че Pfizer, Johnson & Johnson и AstraZeneca са разпределили за миналата година дивиденти за 26 млрд. долара.

Европейските консерватори и реформатори определиха като "лоша идея" възможността за премахване на патентите. Левите заявиха, че е срамота печалбите да се поставят над всичко и затова защитата трябва да отпадне незабавно и безусловно.
БТА