/ iStock/Getty Images
Още 2,5 млн. дози общо се очакват през юни месец
От началото на година досега са доставени над 2,5 милиона дози, а над 1 милион са поставените дози. В последните седмици се наблюдава активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати. Това заяви пред БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той съобщи, че в понеделник страна ни е получила нови 274 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, а днес се очакват и 19 000 дози от Janssen. Заради големия брой доставки Кирилов се надява в следващите седмици да се увеличи темпът на ваксинация и по-бързо да бъде достигнато необходимото ниво, което Европейската комисия поставя за справяне с пандемията.

Д-р Златанов: Никой няма да бъде връщан, стремим се към 50 хил. ваксинирани дневно

До края на месеца се очакват около 1 милион дози, а за месец юни 2,5 милиона.

"Към момента и двете ваксини се използват максимално скоро след извършване на доставката, тъй като в последните 2 седмици имаше доставка на по-големи количества", заяви Богдан Кирилов.

Според него до преди няколко седмици основният проблем в ЕС е бил недостигът на дози, но благодарение на разговорите на световните лидери, сега може да бъде постигнато ускорено доставяне на повече количества от ваксините.

Д-р Брънзалов: Сегашната организация за ваксинирането ще бъде по-добра

За оценката по руската ваксина Sputnik V Кирилов съобщи, че в следващите дни се очаква да бъде извършена инспекция по производствените бази в Русия. Данните ще бъдат анализирани, за да проучат качеството и безопасността на руската ваксина.

Стартирал е и предварителен преглед и за китайската ваксина на Sinovac, за която скоро се очаква по-подробна информация.
БНТ