/ IStock
Украинският парламент гласува днес за отстраняване на министъра на здравеопазването Максим Степанов, обвинявайки го, че не е успял да осигури достатъчни количества ваксини срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Украйна е сред най-тежко засегнатите от пандемията европейски държави и изостава във ваксинационната си кампания. Към днешна дата едва 948 330 души от близо 41-милионното население на страната са получили първа доза ваксина.

Украйна ще купи допълнителни 10 милиона дози от ваксината на Pfizer

"Основната задача, стояща през министъра през 2021 г., бе ваксинацията и осигуряването на достатъчни количества ваксини за Украйна през първата половина от тази година. Напредъкът в това направление е много бавен", каза пред Върховната рада премиерът Денис Шмигал, който миналата седмица официално поиска Върховната Рада да отстрани Степанов от поста му.

"(Досега) в Украйна са доставени 2,3 милиона дози ваксина, което е трудно да се нарече ефективна работа от страна на здравния министър", допълни Шмигал.

Над 1,5 милиарда дози от ваксината срещу COVID-19 са поставени по света

Степанов каза, че е направил всичко по силите си за борба с епидемията и е имал план за това как да бъде създадена ефективна здравна система. Украйна може да получи 42 милиона дози различни ваксини тази година, добави той.

От началото на пандемията миналата година Украйна регистрира повече от 2 милиона случая на коронавирус и 48 469 починали от заразата.

Украинският парламент, в чиито правомощия влиза утвърждаването на членовете на правителството, може да обсъди евентуална кандидатура за нов здравен министър в четвъртък.
БТА