/ iStock/Getty Images
Европейският съюз блокира ваксините руско производство срещу COVID-19, заяви днес шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин, цитиран от ДПА.

"Зад това стоят неприятелска конкуренция, обикновена корупция и нехуманна политика, при която болестите, страданието и смъртта на хората остават на втори план", каза Наришкин.

Депутатите отхвърлиха предложението за руската ваксина Спутник V

Според него ЕС пречи на одобряването на руската ваксина "Спутник V" в Европа по политически причини.

Европейската агенция по лекарствата от седмици извършва процедура по регистрация на руската ваксина и се очаква да вземе решение за одобряването й през лятото.

"Съпротивата на европейските чиновници е истинска спирачка пред разширяването на мащабите на ваксинациите в европейските страни", каза Наришкин.

Русия разреши използването на ваксината „Спутник лайт“

Русия многократно е обвинявала Запада в политически маневри срещу ваксината, която е одобрена за употреба в близо 70 държави. Руските ръководители обаче заявиха още в началото на пандемията, че Русия няма да одобри масово използваните западни ваксини на компании като Moderna и Biontech, с мотива, че руснаците трябва да използват вместо това ваксини, разработени в тяхната собствена страна, отбелязва ДПА.

Наришкин каза още, че ЕС подготвя "поредната клеветническа кампания", обвинявайки Русия, че подкрепя антиваксинални движения в чужбина.
БТА