/ iStock/Getty Images
Броят на новозаразените с COVID-19 в ЕС от средата на април спада с 39 на сто. Това съобщи днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис след заседание на Съвета на ЕС.

Тя добави, че вече 40 на сто от пълнолетните жители на ЕС са получили поне една доза ваксина, а 17 на сто са напълно имунизирани. На седмица вече се ваксинират по 20 милиона европейци и скоростта ще се увеличи допълнително, заяви еврокомисарят.

Кириакидис отбеляза, че през октомври се очакват добри новини за лекарствата срещу новата болест, подложени на съответните изпитания за сигурност. По нейните думи ваксините по технологията на информационна РНК (mRNA) може по-лесно да бъдат променяни, за да въздействат и на нови вирусни щамове. Еврокомисарят посочи, че засега се наблюдава тревожна поява на нови щамове в Индия и Бразилия.

Според Кириакидис очакванията за предстоящото лято са предпазливо оптимистични. Тя отбеляза, че засега едва 12 държави от ЕС успяват да проследят в достатъчна степен разпространението на щамове.

Еврокомисарят допълни, че всички следващи договори, сключвани от Европейската комисия с производителите на ваксини, ще съдържат по-лесни условия за препродажба или даряване на препаратите. 
БТА