Връчиха Нобеловите награди в Стокхолм
Връчиха Нобеловите награди в Стокхолм / снимки: Guliver/Getty Images

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в залата на Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за 2015 г. за медицина, физика, химия, литература и икономика, съобщи ТАСС.

Десет лауреати на най-престижната награда в света получиха от ръцете на монарха диплом и златен медал.

Открилият церемонията председател на Нобеловата фондация Карл-Хенрик Хелдин каза, че целта на учредителя на наградата Алфред Нобел е била да отличи тези, чиито открития са най-полезни за човечеството.

Принцове и принцеси на церемониите за Нобеловите награди

"Някои от откритията, които честваме днес, вече са доказали колко полезни са за човечеството - с лечението на някои болести. Тези примери показват, че изследванията могат да решат много проблеми и да направят света по-хубав" - каза Хелдин. Той напомни, че качеството на бъдещите изследвания зависи от привличането на млади таланти в науката, за което е необходимо качествено обучение на всички нива.

Присъдиха Нобеловата награда за физиология или медицина

Връчиха Нобеловите награди в Стокхолм
netinfo
Нобелова награда за медицина или физиология получиха ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту. Кембъл и Омура си поделят половината отличие за открития, свързани с новаторска терапия срещу инфекции, причинени от паразитни червеи. Юю Ту получава другата половина за откритията й, свързани с новаторска терапия срещу болестта малария.

Японец и канадец си поделят Нобеловата награда за физика

Японецът Такаки Каджита и канадецът Артър Макдоналд си разделят тазгодишната Нобелова награда за физика за откритието на осцилациите на неутрино, което показва, че въпросните частици имат маса.

Трима учени получават Нобеловата награда за химия

Шведът Томас Линдал, американецът Пол Модрич и роденият в Турция Азиз Санджар, който има и американско гражданство, си поделят тазгодишната Нобелова награда за химия. Кралската шведска академия присъжда отличието на тримата лауреати за "механистични изследвания на ДНК корекцията" (изследвания на механизмите за "ремонт" на ДНК).

Трима учени получават Нобеловата награда за химия

Нобелов лауреат по литература е писателката от Беларус Светлана Алексиевич. Отличието й се присъжда за полифоничните й творби, които са паметник на страданието и куража в наше време.

Връчиха Нобеловите награди в Стокхолм
netinfo

Шотландско-американския икономист Ангъс Дийтън спечели Наградата на Шведската централна банка (Риксбанк) в памет на Алфред Нобел за изследвания на взаимовръзките между потреблението, бедността и благосъстоянието.