Японец и канадец си поделят Нобеловата награда за физика
Японец и канадец си поделят Нобеловата награда за физика / БГНЕС

Японецът Такаки Каджита и канадецът Артър Б. Макдоналд са удостоени с Нобелова награда за физика, съобщи nobelprize.org. Отличието се присъжда на учените за осцилациите на неутрино, които показват, че то има маса.

Учените си разделят наградата от 8 милиона шведски крони.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г.

Първата Нобелова награда за физика е на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Досега само две жени са ставали лауреати в тази категория - през 1903 година Мария Кюри и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Кралската шведска академия на науките предпочита да присъжда отличието на по-млади учени, отколкото останалите академии. По данни от 2014 г. средната възраст на Нобеловите лауреати по физика е 55 години, докато тази на получилите приза за литература е 64 години.

Сред по-известните учени Нобелови лауреати за физика до 1982 г. са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/, Питър Хигс /2013 г./.

Миналогодишните носители на Нобеловата награда за физика са японците Исаму Акасаки и Хироши Амано, както и роденият в Япония американски гражданин Шуджи Накамура. Отличието бе присъдено на тримата учени за изобретяването на сините светодиоди - нов енергоспестяващ и екологичен източник на светлина. Изобретението е само на 20 години, но вече има изключителен принос за човечеството. Светодиодите се използват масово при екраните на смартфоните. Ако крушката с нажежаема жичка е осветявала 20-и век, то през 21-и век това прави LED светлината.

Източник: БТА