Войници помагат в борбата с престъпността в Италия
Войници помагат в борбата с престъпността в Италия / снимкa: БГНЕС

Италианското правителство ще разположи от понеделник 3000 войници в няколко големи града, за да охраняват сгради и да помагат в борбата срещу престъпността, съобщи Асошиейтед прес. Министрите на вътрешните работи и на отбраната подписаха план, по силата на който първоначално 1000 войници ще започнат да патрулират в големите градове като Рим, Милано и Неапол.

Още 2000 войници ще подобрят нивото на сигурността в някои центрове за задържане на нелегални имигранти, както и във Ватикана, Миланската катедрала, железопътни гари, посолства и други, посочва Ройтерс. Мярката, одобрена от парламента по-рано този месец, ще бъде прилагана в продължение на шест месеца.

Решението предизвика бурното недоволство на опозицията и полицейските синдикати, според които тя цели да прикрие наложените от правителството ограничения в бюджета на силите за сигурност. Лявоцентристкият депутат Марко Минити отбеляза, че в разгара на туристическия сезон войниците, патрулиращи по улиците на италианските градове, ще бъдат лоша реклама пред туристите. Вътрешният министър Роберто Марони отрече правителството да е намалявало бюджета на въоръжените сили и подчерта, че разполагането на войници в градовете ще освободи много полицаи от задължението да охраняват и патрулират и ще им позволи да се съсредоточат върху разследването на престъпления.

През 90-те години войници патрулираха в Сицилия, за да дадат на полицията повече време за разследване на мафията.